Nükleer Füzyona kısa bir bakış

Dünyanın enerji kaynağı yaratma çalışmalarının son aşaması…

Nükleer Füzyon nedir?

Wikipedia’daki tarife göre; “iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır.” Aslında artan nüfus ihtiyacını karşılamak üzere ucuz ve temiz nükleer enerji üretme çalışmalarıdır.

Hangi ülkeler Nükleer Füzyon çalışmalarında başı çekiyor?

Almanya, A.B.D., Fransa, İngiltere ve Çin. Çin, geçtiğimiz aylarda sürdürülebilir füzyon için gereken 100 milyon derece yerine 50 milyon dereceyle sınırlı kalmasına rağmen, bu sıcaklık değerini 100 saniye koruyarak oldukça önemli bir işe imza attı.

Nükleer Füzyon çalışmalarına ülkeler nasıl destek veriyor?

Almanya, yüksek sıcaklıklarda çalışan fakat inşa edilmesi oldukça zor olan bir nükleer füzyon sistemini destekliyor. Buna Stellarator deniyor. Yani burgulu simit tasarımı. Bu sistemin işletilmesi kolay ama yukarıda da dediğimiz gibi inşası zor. Almanya Başbakanı Merkel, 3 Şubat 2016 yılında Wendelstein 7-X deneysel füzyon reaktörünün düğmesine bastı ve 1 saniyeliğine de olsa yeryüzünde güneşi yakmış oldu.

Çin ise EAST denilen ve eski bir Sovyet tasarımı olan bir sistemi benimsemiş durumdalar. Bu reaktör ucuza kuruluyor ama işletilmesi biraz pahalı. Çin amaçsal deneyler için kullandığından dolayı her denemeden sonra sistemi yükseltmeye çalışıyor. En büyük başarıları 50 milyon sıcaklığa erişip bunu yaklaşık 100 saniye sürdürebilmiş olmaları.

A. B. D. ise bu iki ülkeden çok daha farklı bir biçimde lazer odasında yakıt pastillerini ateşleyen ve buji gibi kıvılcım çakarak çıkan orjinal sistemleri destekliyor. Bu belki reaktörün enerji tüketimini arttırıyor ama hiç değilse simit reaktörler inşa etmekten ve bunların içinde süper sıcak gazlar dolaştırmaktan onları kurtarmış oluyor. Bu sistem eğer enerjiyi sürekli bir hale getirebilirse küçücük bir salon büyüklüğündeki reaktörler nükleer füzyon çalışmaları için en pratik reaktörler olabilir.

Fransa ise Avrupa Birliği için geliştirdiği ITER reaktörü ile bu rekabette ben de varım diyor. Bu reaktörde bir tokamak tasarımı. 100 milyon derece sıcaklığa erişerek bunu 400 saniye boyunca korumak ve böylece 500 megavat enerji üretmek. Fakat nükleer füzyon reaktörlerinde 100 milyon dereceye ulaşılsa bile bunu korumak çok zor. Çünkü reaktör sıcaklığı aniden azalıyor. Bunun sebebi henüz bilinmiyor ama bu ani sıcaklık düşüsü reaktörde sıcaklığı korumanın ne kadar zor olduğunu bize gösteriyor. Ani sıcaklık düşüşü reaktör duvarlarının da aniden soğumasına ve büzülüp parçalanmasına da neden oluyor.

Nükleer Füzyon ne kadar güçlü?

Atomu parçalayan nükleer reaktörlerden ve tüm akaryakıtlardan çok daha güçlüdür. Sonuçta nükleer füzyon, iki hidrojen atomunu birleştirip daha büyük bir atom oluşturmak ve bu sırada ortaya çıkan oldukça büyük ısı enerjisini kullanarak elektrik üretmek anlamına geliyor. Bu, nükleer santrallerden 5 kat ve hidroelektrik santrallerden 20 ile 100 kat fazla elektrik üretmekle eşdeğerdir.

Füzyon reaktörlerinin hedefi nedir?

Enerji verimliliğini arttırmak ve enerji maliyetlerini düşürmek.

Fransa’nın Avrupa Birliği için tasarladığı ITER reaktörünü daha yakından tanımak için videoyu seyredebilirsiniz…

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s