Bilim insanları büyükbaş hayvan hücreleri, maya ve hatta bakteri kullanarak normalde ineklerden elde ettiğimiz şeyleri sentezliyor.
ET
Memphis Meats, geçtiğimiz yıl laboratuvar ortamında köfte ürettiğini açıkladı. Fakat devamı gelmedi. Çünkü bu çok maliyetliydi. Laboratuvar ortamında üretilen bir hamburgerin maliyeti 325 bin dolar civarında. Maliyetler düşürüldüğünde laboratuvar ortamında tekrar köfte üretimlerini duyacak gibiyiz.
DERİ
Modern Meadow firması büyükbaş hayvan hücrelerinden kolajen tabakaları elde ediyor. Bunlar tabaklanıp kesilerek deri ceket gibi ürünlere dönüştürülüyor.
SÜT
Biyomühendislik firması Muufri, inek DNA’sını maya hücrelerine aşılıyor, sonra üretilen süt proteinini topluyor. Bu penisilin ve bira yapımına çok benziyor. Kalsiyum ve potasyum eklendikten sonra emülsifiye edilen karışım, sütle aynı besin değerine ve kıvama sahip.
Ayrıca inekten elde edilen insülin diyabet hastalarının kan şekerinin düzenlenmesi için sentezlenebiliyor, dizlerinden alınmış hücreler kullanılarak insanlar için kıkırdak dokusu üretilebiliyor, İneklerden elde edilen kolajen insanların yaralanması gibi durumlarda kanamayı durdurduğu gibi, dokularda yeniden büyümeyi teşvik ediyor ve üstüne üstlük vücut tarafından da reddedilmiyor